Pyszne jedzenie to od lat jeden z największych atutów naszego gospodarstwa. Wybudowaliśmy obszerną jadalnię – Gawrę, z której nikt nie może wyjść głodny! Nasza specjalność to tradycyjna kuchnia polska, ale inne potrawy też nie są nam obce. Na zamówienie gości przygotowujemy posiłki wegetariańskie, wegańskie, dostosowujemy ich składniki do diet leczniczych.
Nieopodal Gawry mamy własny ogródek warzywny, który dostarcza nam własnych jarzyn i owoców w lecie. Dbamy, by jak nawięcej produktów na naszych stołach pochodziło od małych, lokalnych wytwórców. Nasi sąsiedzi produkują wyśmienite domowe sery krowie i kozie, które smakują zupełnie wyjątkowo!
Osobiście zajmujemy się produkcją różnego rodzaju domowych wędlin.
Robimy szynki, balerony, polędwice, wędzone półgęski, pstrągi marynowane i wędzone na zimno.
W kuchni Rusinowej Polany często korzystamy ze stuletniej, ręcznie spisanej książki kucharskiej naszej babci Kamili Kerekiarto, która była z pochodzenia Węgierką i słynęła jako doskonała kucharka.
Okoliczne lasy obfitują w rydze, prawdziwki, kozaki, czarne jagody, jeżyny, brusznice i wiele innych cudów. Skarby z lasu są na co dzień używane w naszej kuchni. Wszystkie dżemy i konfitury, które trafiają na stoły, są wyłącznie naszej produkcji. Przez całe lato powstają jakieś przetwory. Nasi goście uwielbiają nietypową konfiturę wschodnią, ze śliwek, jabłek i gruszek z goździkami. Robimy też zapomniany dziś nieco dżem agrestowy, konfiturę z zielonych pomidorów, a także pyszne truskawki, wiśnie, morele, rabarbar i wiele innych przysmaków w słoiczkach. Raz nam się nawet udało zrobić konfiturę z poziomek, zebranych… na zielonym dachu Gawry 🙂 Musicie Państwo koniecznie spróbować naszej kuchni, a nigdy jej nie zapomnicie!
zwiń tekst i zobacz galerię